
Az angolok már a ruhákat is ánizsmaggal illatosították. Sőt, annyira népszerű és értékes fűszer volt, hogy 1305-ben megvámolták az ánizsmag-kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London Bridge javítási költségeit. Több közkedvelt alkoholos ital - raki, ouzo, pernod - fontos adalékanyaga.

Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják.
A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Gyógyszerekhez ízjavítónak adják.
Magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le. Származási helyétől függően az ánizsmagból 6-9% ánizsolaj vonható ki.
Használják illatosításra, gyenge hashajtónak, és a belső elválasztású secretumok (tej, köpet) gyorsabb kiválasztására. A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen is alkalmazzák.

A kellemesen édeskés ánizsolajat alkalmazhatjuk:
Párologtatásra:
Tegyünk pár csepp ánizsolajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba,
és a helység levegője tisztává és üdévé válik.
Szájvíz készítésére:
1 ml ánizsolajat 100 ml 70%-os alkoholban feloldunk, majd az oldatból 1 kávéskanálnyit egy pohár langyos vízhez adunk. Az így elkészült szájvízzel fogmosás után öblögetünk.
Körömápolásra, ecsetelésre:
10-10 csepp ánizs és fahéjolajat 20ml mandulaolajban oldva használhatjuk napi többszöri kezelésre a körmök ápolására.