BLOG

Antioxidáns E-vitamin

Dr Herz Blogger
2021.07.15 11:27
Antioxidáns E-vitamin
Az E-vitamin zsírban oldódó anyag, amely 8 vegyületből áll. 
Ezek közül az alfa-tokoferol antioxidáns, amely szükséges a
sejtmembránok egészségének megőrzéséhez, és megvédheti a
sejtkomponenseket az oxidatív stressz hatásaival szemben.

Egészségfejlesztő hatásai: - Az oxidatív károsodás megelőzése - A lipidek védelme a sejtmembránokban - A vérlemezke aggregáció és a gyulladásos prosztaglandin
termelés szabályozása


Az E-vitamin egészségügyi előnyeit négy területre hivatkozva
vizsgálták:

- Szívkoszorúér-betegség

- Rák

- Szembetegségek

- Kognitív hanyatlás


Szívkoszorúér-betegség

Kutatások kimutatták, hogy az E-vitamin megakadályozza az
LDL-koleszterin oxidációját, amelyről azt gondolják, hogy ez az
első lépés az érelmeszesedés kialakulásában. Ez gátolja
a vérlemezkék képződését is, ami meggátolja a
koszorúér trombózis kialakulását.

A 65 év feletti nőknél a nem halálos
kimenetelű szívizominfarktusok száma több mint negyedével
csökkent, míg a kardiovaszkuláris halálozás csaknem 50% -kal
csökkent.

Rák

Úgy gondolják, hogy az E-vitamin antioxidáns hatása megelőző
hatást gyakorol a rák kialakulására azáltal, hogy blokkolja a
szabad gyökök hatására bekövetkező sejtkárosodást. Néhány nagy
tanulmány kimutatta a prosztatarák csökkenését az E-vitamin
kiegészítéssel.

 
Kognitív hanyatlás

Az agy sok oxigént fogyaszt, valamint sok zsírsav van az
idegsejtjeiben. Az agykárosodás előrehaladása az
Alzheimer-kórban annak a mechanizmusnak
köszönhető, amely hidrogén-peroxid termelését foglalja
magában a béta-amiloid fehérje jelenlétében, amely a
betegség folyamatának fémjelzi az agyban. A nagy dózisban adott
E-vitamin megakadályozza valamint késlelteti ezt az oxidációt
az idős, közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél,

HIV / AIDS

Egyes kutatók nagy dózisú E-vitamint találtak a sejtek
immunfunkcióinak helyreállítására és a CD4 proliferációjának
serkentésére. A betegség progressziójának kockázata lényegesen
kisebb volt a magas E-vitamin-szint mellett.

Diabetes

Az E-vitamin-kiegészítés hosszú ideig tartó hatása hasznosnak
bizonyult a diabetesben szenvedő betegeknél, mivel csökkenti a
HbA1C-szintet és az éhgyomri inzulinszintet.

Forrás: news.medical.net