BLOG

Miért fontos a D-vitamin az emberi szervezet számára?

Dr Herz Blogger
2021.07.15 13:35
Miért fontos a D-vitamin az emberi szervezet számára?
A D-vitamin számos okból nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. 
Az első az, hogy a D-vitaminra szükség van a kalcium felszívódásához,
valamint a kalciumnak a vérből a csontba történő felszívódásához.
Erre azért van szükség, hogy megakadályozzuk az angolkórt.
A D-vitamint csak napfény hatására tudjuk előállítani. A nem megfelelő
napfényről kiderült, hogy az angolkór fő oka 1832-ben Lengyelországban.
Ez még a D-vitamin vegyület felfedezése előtt történt. 1890-ben Theodore Palm publikált egy cikket, amely kimutatta,
hogy az angolkór oka a napfény hiánya. Később kiderült, hogy a napfény
a D-vitamin forrása, és megoldja a tél sötét, keskeny utcáin az
angolkórák gyakoriságának rejtélyét Európa nagyvárosaiban,
különösen azokban, amelyek olyan erős légszennyezettségűek,
mint London és Varsó. Néhány évtizeddel később a D-vitamint
Elmer McCollum, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem
munkatársa fedezte fel.

A D-vitamin az angolkórán kívül a krónikus betegségek megelőzésében
és enyhítésében is fontos. Ennek első példája az a felfedezés volt,
hogy a D-vitamin 1980-ban megakadályozza a rákot.
Azóta 8550 publikáció jelent meg a D-vitaminról és a rákról. Ennek az előrelépésnek a nagy részét William B, Grant, Ph.D.,
a Kaliforniai Napfény és Táplálkozás Kutatóközpont munkatársainak
köszönhetjük. Most már biztosak vagyunk abban, hogy a D-vitamin
megakadályozhatja a rák bizonyos formáit. Hasonló epidemiológiai
kutatások a D-vitamin hiányára utalnak a sclerosis multiplexben. A D-vitamin történetének legfrissebb felfedezése az, hogy
megakadályozza a cukorbetegséget is. Ez a felfedezés az elmúlt két
évtizedben került napvilágra, olyan dokumentumok alapján, amelyeket
Dr. Frank Garland és Dr. Edward D. Gorham, a San Diego-i Kaliforniai
Egyetemen végeztek közeli munkatársaival (Dr. Elizabeth Barrett-Connor, dr. Sharif Mohr és Dr. Raphael Cuomo
(UC San Diego) és Sue Park (Szöuli Nemzeti Egyetem) az elmúlt 10 évben.
Ezek a tanulmányok megerősítették, hogy a D3-vitamin valóban
megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegséget. A D-vitamin gyermekkorban és kora felnőttkorban képes megelőzni az 1-es típusú
cukorbetegség közel 100% -át. Világossá vált, hogy a D3-vitamin
rendkívül erőteljes hatást fejt ki.

A D-vitamin javítja az egyik sejt tapadását a másikhoz, lehetővé 
téve számukra a hatékonyabb kommunikációt. Ez lehetővé teszi,
hogy a testet alkotó sejtek kooperatív kolóniáival analóg különböző
szövetek harmóniában működjenek, nem pedig olyan egyedi sejtekként,
amelyek a gyors növekedés és végül agresszió révén korlátozott
erőforrásokért versenyeznek. Ha egy személynek hiányzik a D-vitamin, a sejtjei közötti csomópontok
integritása sérül. A kommunikáció zavart, és a sejtek már nem gátolják
a szomszédos sejtek növekedését. A szomszédos sejtek gátlásának
hiányában az ellenőrizetlen szaporodás egy vagy több szövetben kezdődik. A természetes szelekció a rákot alkotó gyorsan szaporodó, agresszív
sejtek klónjának megjelenéséhez vezet. A folyamat kiszámíthatóan darwini,
sajnos a D3-vitamin hiánya szabadítja fel.

 

Mennyi az ajánlott D-vitamin mennyisége naponta?
A férfiak, a nők és a 9 éves vagy annál idősebb gyermekek számára
napi 4000 nemzetközi egység D3-vitamin bevitele biztonságos.

Hogyan szerezhetik be az emberek a D-vitamint?
Hogyan növelheti az ember a D-vitamin szintjét,
ha hiányos?

A D3-vitamint előállító szerv a bőrünk. Testünk 92 %-át ruha borítja, így a 
bőrönk csak 8 % területen tud D-vitamint előállítani. Ez azt jelenti, hogy a
legtöbb ember számára a megoldás a D3-vitamin pótlás. Ha az illető orvoshoz fordul, minden nap nagy adagot kap,
amíg a D-vitamin szintje legalább 60 ng / ml 25-hidroxi-D-vitaminra
nem emelkedik. Az előírt adag maximum 10 000 NE lehet, mely 4000 NE-re
csökken, ha a beteg vérének D-vitamin-szintje kellően megemelkedik.

D-vitamin és a cukorbetegség

Elemezve a világ 52 országának cukorbetegeit megállapítható, hogy a
cukorbetegség kialakulása szinte teljes mértékben korrelált az
UV-sugárzásnak vagy a napfénynek való kitettséggel.
Minél több a napfény, annál kevesebb az 1-es típusú cukorbetegség.
Az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása általában alacsony az
Egyenlítő közelében élő populációk többségében, de rendkívül magas
45 fokos szélességi fokon és magasabb mind az északi, mind a déli féltekén.

Forrás: news-medical.net